Cairossa i april 2017

I april besökte Löddrig Häst en av våra nya vinproducenter: Caiarossa i Bolgheri, Italien. Caiarossa ägs av holländaren Eric Albada Jelgersma, som även äger två Grand Cru vingårdar i Bordeaux: Château du Tertre och Château Giscours. Cairossa köptes år 2004 och Dominique Génot fick ansvaret att utveckla gruppens första 100% biodynamiska vingård. På bilden berättar Dominique för mig om hur de odlar klöver och andra växter mellan vinränkorna för att tillföra jorden kväve och även attrahera "rätt" sorts insekter. I bakgrunden den vackra huvudbyggnaden med fantastiska fönstervalv.

2017-04-06085450jpg
Caiarossa har sammanlagt 31 hektar mark och de odlar förutom den för Toscana så typiska Sangiovesen även massor av andra druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, etc. 

Druvorna skördas för hand och sorteras på ett plockbord innan de krossas. Druvsaften rinner rätt ner i en av de många cementfaten som är uppställda i en stor halvbåge liksom fönstervalven. Inga pumpar används - allt sköts med tyngdkraft. Jag frågade Dominique varför de använder cementfat, och svaret är att det är poröst material som gör att vinet blir aningen syresatt under jäsning och lagring. All jäsning är förövrigt spontan - ingen jäst tillsätts.

Efter 2 månader i cementfaten är det dags att åter med hjälp av tyngkraften flytta vinet ner i källaren för lagring på små och stora ekfat. Här sker den s.k. malolaktiska konverteringen eller sekundära jäsningen som ger en mjukare och rundare smak.


2017-04-06092123jpg 
Vi gick runt i vinkällaren och provsmakade direkt från tunnorna ett bra tag. Det är tufft att vara vinodlare! Jag blev ganska förvånad över hur goda vinerna var trots att det skulle dröja lång tid till buteljering. Här lagras de mellan 14 och 20 månader beroende på druvsort. Sedan börjar det roliga: intensiv blandning och provsmakning till man hittar den perfekta blandningen. Vinerna "sätts ihop" i cementfaten där de sedan lagras i ytterligare 6 till 10 månader. Sedan buteljering, på med etiketter, och iväg med lastbil till Löddrig Hästs lager i Sverige.

Det tar alltså Dominique närmare 3 år att "bygga" ett vin, och det är verkligen en kvalitetsprodukt man bjuds på i provsmakningsrummet. De här vinerna kallas i daglig tal för "Supertuscans" och de är inte DOC eller DOCG märkta. Det är i princip Bordeauxviner av yppersta kvalitet fast de tillverkas i Toscana.

Pergolaia är instegsvinet med Sangiovese som huvudbeståndsdel men även med små delar Cabernet Franc, Merlot, och Cabernet Sauvignon. Pergolaia lanseras 5 september på Systembolaget och kostar 194 kr. 

Caiarossa är namnet på deras bästa vin och är en blanding av 7 olika druvor: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Syrah, Sangiovese, Petit Verdot, och Alicante. Även Caiarossa lanseras på Systembolaget 5 september och kostar 498 kr.


Magnus Lönnroth