Caiarossa

Caiarossa är en allvarlig utmanare till de stora stora "Supertuscan-producenterna", som Sassicaia och Ornellaia. Inte bara tillverkar man enastående franska blender på upp till sju druvsorter, man odlar helt biodynamiskt och låter vinerna spontanjäsa. Det kan vara svårt att tro att dessa fantastiska viner som för tillfället skördar stora framgångar internationellt faktiskt är naturviner.

Caiarossa ligger några mil söder om Pisa och har sammanlagt 31 hektar mark där de odlar förutom den för Toscana så typiska Sangiovesen även massor av andra druvor som Syrah, Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, etc.

Druvorna skördas för hand och sorteras på ett plockbord innan de krossas. Druvsaften rinner rätt ner i en av de många cementfaten som är uppställda i en stor halvbåge liksom fönstervalven. Inga pumpar används - allt sköts med tyngdkraft. 

Caiarossajpg

Efter 2 månader i cementfaten är det dags att åter med hjälp av tyngdkraften flytta vinet ner i källaren för lagring på små och stora ekfat. Här sker den s.k. malolaktiska konverteringen eller sekundära jäsningen som ger en mjukare och rundare smak.

Nu lagras de mellan 14 och 20 månader beroende på druvsort. Sedan börjar det roliga: intensiv blandning och provsmakning till man hittar den perfekta blandningen. Vinerna "sätts ihop" i cementfaten där de sedan lagras i ytterligare 6 till 10 månader. Sedan buteljering, på med etiketter, och iväg med lastbil till Löddrig Hästs lager i Sverige.

Det tar alltså närmare 3 år att "bygga" ett vin, och det är verkligen en kvalitetsprodukt man bjuds på i provsmakningsrummet. De här vinerna kallas i daglig tal för "Supertuscans" och de är inte DOC eller DOCG märkta. Det är i princip Bordeauxviner av yppersta kvalitet fast de tillverkas i Toscana.

På Systembolaget hittar du: