Beställa hem viner från Löddrig Häst

I Sverige har som bekant Systembolaget monopol på att sälja vin till privatpersoner. Enda sättet att kringgå detta är att distribuera sitt vin från en firma i utlandet, vilket man enligt gällande EU-lagstiftning har rätt att göra. Punktskatt och moms skall emellertid fortfarande betalas i Sverige, så om distributören inte ordnar det för dig kan det vara lite byråkratisk och det finns som regel inte så mycket pengar att spara på kvalitetsviner. Skulle ett vin vara defekt, blir det ju också lite krångligare att returnera varan.

Löddrig Häst har än så länge valt att distribuera sina viner via Systembolaget, men det betyder tyvärr inte att du kan vandra in på närmsta systembolagsbutik och plocka en flaska från Löddrig Häst. Dock är det faktiskt inte så svårt att komma över våra viner, fortsätt läs så får du se…

Systembolagets fasta Sortiment

Systembolaget, som omsätter nästan 30 miljarder kronor om året, har ca 440 butiker i Sverige. Dessa butikers fasta sortiment bestäms på Systembolagets huvudkontor i Stockholm. Det är inte svårt att lista ut att om en importör hamnar där finns det pengar att tjäna, men det är då också enorma volymer som måste levereras varje vecka.  Löddrig Häst arbetar endast med små hantverksproducenter, så att vi ens skulle få tag i de volymer som krävs för att möta Systembolagets krav är osannolikt. Du bör därför nog inte räkna med att hitta Löddrig Hästs viner i det fasta sortimentet i den närmsta framtiden. Det kan kanske vara intressant för dig att veta att mycket av det vin som finns i det fasta sortimentet skeppas in till Sverige i tankbåtar, varefter kemister på laboratorier adderar diverse tillsatser för att vinet ska bli drickbart innan det tappas upp på bag-in-box och buteljer för att skeppas vidare till Systembolaget. Det här är en del av vinindustrin som är något helt annat än det som Löddrig Häst ägnar sig åt.

Systembolagets Tillfälliga Sortiment

Systembolaget har också en handfull specialinköpare som väljer ut vin till deras tillfälliga sortiment, en ansvarar för italienska viner, en ansvarar för franska viner och så vidare. Då handlar det om mer överkomliga volymer som köps in under en begränsad tidsperiod till vissa butiker där hantverksviner efterfrågas. Konkurrensen är emellertid stenhård. Det finns ca 900 vinimportörer som med all säkerhet uppvaktar inköparna dagarna i enda, så man förstår att det inte kan vara en lätt uppgift att sätta ihop ett bra inköpsprogram. Oberoende av om du hittar ett vin från Löddrig Häst eller inte nästa gång du botaniserar i det tillfälliga sortimentet, tycker vi absolut att det är där och endast där du ska välja dina viner om du besöker Systembolaget för att välja ett vin på måfå

Systembolagets beställningssortiment

Beställningssortimentet är ingenting annat än onlinehandel med hjälp av Systembolagets handelsplattform. Mot en extra avgift kan du få vinet levererat direkt till dörren, men det vanligaste är nog att man beställer sitt vin till sin lokala systembolagsbutik dit man går och betalar för varorna vid avhämtning. Det här är superenkelt, man behöver i princip endast uppge en emailadress och ett telefonnummer när man beställer, kreditkortsnummer kan du glömma.

Innebörden av detta är, som du kanske har förstått vid det här laget, att det finns stora mängder högkvalitativa viner här i landet som INTE ligger på systembolagets lager – faktum är att Systembolaget inte ens har något centrallager. Vinet ligger ute hos importörerna och levereras till Systembolaget när du beställer det.

Om du inte redan har gjort det, bör du börja intressera dig för beställningssortimentet – det är väldigt enkelt och ger dig tillgång till ett utbud av högkvalitativa hantverksviner som går långt utöver vad som finns inne i en Systembolagsbutik. Vi ska så småningom lägga ut instruktioner på hur man beställer, men ännu viktigare hur man väljer viner från beställningssortimentet. Fram till dess kan du alltid öva på att beställa viner från Löddrig Häst

Privatimport via Systembolaget

 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

Ordet privatimport lurar nog ofta folk att tro att det handlar om import av viner från utlandet, vilket kan tyckas tidskrävande och omständligt. Privatimport kan emellertid ofta gälla en mycket enkel och tidseffektiv beställning av viner som redan befinner sig i landet.

När man som importör registrerar ett vin i beställningssortimentet förpliktar man sig till att leverera vin till den Systembolagsbutik där beställningen gjordes ifrån med en veckas varsel. Det kan finnas många skäl till varför man inte alltid vill göra det, eller varför man endast vill göra det i vissa delar av landet.

Du som kund kan emellertid alltid kontakta importören och be om att få köpa viner via privatimport. Detta görs också via Systembolagets handelsplattform på deras hemsida, men består av några fler steg. Allt sker emellertid elektronisk och är busenkelt:

  1. Kunden skickar en förfrågan
  2. Importören lämnar en offert
  3. Kunden accepterar eller avslår
  4. Importören levererar till en av kunden vald Systembolagsbutik.

Vid privatimport är det alltid enklast att maila importören först, så att du vet vad som finns i lager innan du skickar in en privatimportsförfrågan via Systembolaget. Hela proceduren från förfrågan till offert och leverans kan som regel göras på några dagar och det fina är att det står kunden och importören fritt att avtala pris och volym, men det förutsätter förstås att det aktuella vinet inte redan är registrerat i beställningssortimentet i kundens del av landet.